Tero Saariselta teos Los Angelesin filharmonikoille

Maailman johtaviin sinfoniaorkestereihin lukeutuva Los Angelesin filharmonikot on tilannut kantaesityksen Tero Saariselta. Koreografin tulkinta Bernd Alois Zimmermannin sellokonsertosta (en forme de pas de trois, 1966) saa ensi-iltansa 19. tammikuuta 2018. Kyseessä on samalla Zimmermannin sävellyksen USA:n ensiesitys. Näytöksiä Frank Gehryn suunnittelemassa Walt Disney -konserttisalissa on yhteensä kolme. LA Philiä johtaa orkesterin päävierailija Susanna Mälkki.

Saarisen ensimmäinen yhteistyö LA Philin kanssa on yhdistelmä tanssia, elävää musiikkia ja kokonaisvaltaista visuaalisuutta, joka ottaa haltuun maineikkaan 2 265 -paikkaisen konserttisalin. Teoksen valo- ja lavastussuunnittelu on Mikki Kuntun ja pukusuunnittelu Erika Turusen. LA Philia johtaa Susanna Mälkki ja sellokonserton solistit ovat Ben Hong, Eric Byers ja Timothy Loo. Teoksessa tanssivat Auri AholaMisa Lommi ja David Scarantino. Koreografin assistenttina toimii Sini Länsivuori.

Tero Saarinen on tunnettu klassista musiikkia ja nykytanssia oivaltavalla tavalla yhdistävistä teoksistaan. Stravinsky-tulkinnat Petrushka (2001), HUNT (Kevätuhri, 2002) ja Mariage (Häät, 2007) lukeutuvat koreografin kiitetyimpiin. Hänen viimeisimpiä töitään ovat niin ikään yleisö- ja arvostelumenestyksiksi nousseet Morphed (2014) Esa-Pekka Salosen musiikkiin, sekä Jean Sibeliuksen Kullervo(2015) yhteistyössä Suomen kansallisoopperan ja -baletin kanssa.

Koreografi-tanssija Tero Saarisen vuonna 1996 perustama Tero Saarinen Company on esiintynyt jo 40 maassa, lukuisilla maailman johtavilla esittävän taiteen näyttämöillä, ml. BAM Howard Gilman Opera House New Yorkissa sekä Chaillot-teatteri Pariisissa.

Tänä vuonna se vierailee mm. Lontoossa Southbank Centren Royal Festival Hallissa. Lisäksi Saarisen teoksia esitetään kevään 2017 aikana Korean KansallisteatterissaSoulissa ja Suomen Kansallisoopperassa.

Tero Saarinen Companyn toimintaan kuuluvat myös kansainvälinen opetustoiminta, yhteisölliset hankkeet sekä ulkomaisten tanssivierailujen tuottaminen Helsinkiin. Toukokuussa 2017 se tuo ranskalaisen Cie Accrorap -ryhmän teoksen The RootsKansallisteatterin Suurelle näyttämölle.